Hoe ziet de Google Cloud eruit?

Via deze blog houden we je niet alleen op de hoogste van de laatste trends, technieken of inzichten. We geven je ook graag achtergrond informatie over dingen die horen bij ons dagelijks leven.

Iedereen kent Google. Bijna iedereen kent het begrip Online Cloud. Maar hoe zit de Cloud eruit, waar slaat Google al haar data op en waar staan al die video’s van Youtube?

In deze post geven we je een uniek kijkje achter de schermen bij Google. Wat wij alleen zien zijn de zoekmachine, Youtube en diensten zoals Gmail, maar al die sites en diensten vragen om heel veel opslag en heel veel servers om ons allemaal snel de juiste informatie te geven.

Deze kleurrijke buizen zijn verantwoordelijk voor het vervoeren van water in en uit het datacenter in Oregon. De blauwe buizen leveren koud water en de rode buizen voeren het warme water terug naar de koeling.

Duizenden kilometers aan buizen lopen aan de binnenkant van onze datacenters. Google schildert ze niet alleen in felle kleuren omdat dat leuk is, maar ook om te bepalen welke buis wat is. De felroze buis op deze foto verplaatst water uit de rij koelmachines (de groene eenheden aan de linkerkant) naar een koeltoren buiten.

Het datacenter in Council Bluffs biedt meer dan 10.000 vierkante meter aan ruimte. Google gebruikt elke centimeter zo goed mogelijk, zodat wij de services van Google zoals Google Zoeken en YouTube op de meest efficiënte manier kunt gebruiken.

Plastic gordijnen hangen in een netwerkruimte in het datacenter in Council Bluffs. Koude lucht komt via de vloer. De doorzichtige plastic gordijnen zorgen ervoor dat de koude lucht binnen blijft en de warme lucht buiten wordt gehouden.

In de netwerkkamer van de Google campus kunnen datacenters met elkaar communiceren dankzij routers en schakelborden. De glasvezelnetwerken die de locaties verbinden kunnen snelheden bereiken die 200.000 keer hoger liggen dan een normale internetverbinding thuis. De glasvezelkabels lopen in de gele kabelgoten aan het plafond.

Deze kleurrijke buizen leveren water voor de koeling van het datacenter. Op de foto zie je ook een G-Bike, het gekozen voertuig voor teamleden om zich buiten de datacenters te verplaatsen.

Als er iets met de gegevens gebeurt, heeft Google overal een back-up van. Een van de plaatsen waar ze back-ups van onze gegevens maken, is hier in onze tapebibiliotheek. Robotarmen (zichtbaar aan het einde van het gangpad) helpen bij het laden en lossen van tapes als Google ze nodig heeft.

Elk van de Google serverracks bevat vier schakelborden, verbonden door een andere kleur kabel. Google houdt deze kleuren overal in ieder datacenter gelijk, zodat ze weten welke ze moeten vervangen in geval van een storing.

Servervloeren zoals deze vereisen veel ruimte en efficiënte stroomaanvoer om de volledige reeks Google-producten over de hele wereld mogelijk te maken. In Hamina, Finland, heeft Google ervoor gekozen een oude papiermolen te renoveren om van de infrastructuur van het gebouw te profiteren, net als van de nabijheid van het verkoelende water uit de Golf van Finland.

Kom in contact Dennis staat voor je klaar

Dennis vrijstaand smallDennis de Jong - online specialist Contact met Dennis

Bel met kantoor
+31 (0) 521 - 711001

Of kom langs
Oostermeentherand 2A, Steenwijk